Om webbplatsen

En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i kakan kan också användas för att följa ditt surfande på olika webbplatser som använder samma kaka.

Det finns två typer av kakor. Den ena typen sparar en fil under en längre tid på din dator, kakan har då ett utgångsdatum. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan du senast besökte den aktuella webbplatsen. När utgångsdatumet passerats raderas kakan automatiskt när du återkommer till den webbplats som skapade den.

Den andra typen av kakor kallas sessionskakor och saknar utgångsdatum. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor lagras inte under en längre tid på din dator, utan försvinner alltid när du stänger din webbläsare.

Kakor på mprt.se

På mprt.se används kakor för att du ska kunna beställa publikationer och för att samla statistik, till exempel vilka webbsidor som besöks och hur länge besökarna stannar på webbplatsen.

Tredjepartskakor

Så kallade tredjepartskakor kommer från någon annan än den som är ansvarig för webbplatsen. Vi använder analysverktyget Google Analytics för webbstatistik.

Besökarens samtycke krävs

Sedan den 1 juli 2011 ska besökare, enligt lagen om elektronisk kommunikation, få information om webbplatsen innehåller kakor och varför de används. Dessutom ska du som besökare godkänna att kakor används.

Den som inte accepterar att kakor används kan ändra webbläsarens säkerhetsinställningar. Där kan man också radera lagrade kakor. Vi hänvisar till instruktionerna i den webbläsare du använder.

Hantering av personuppgifter

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Tillgänglighetsredogörelse

Läs mer om hur tillgänglig webbplatsen är.