Nyhetsrum

I vårt nyhetsrum kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden som rör frågor om medier och medieutveckling. Våra pressmeddelanden publiceras i vårt pressrum på ViaTT. Här kan du även prenumerera på våra pressmeddelanden.

För att komma till vårt pressrum och prenumerera på våra pressmeddelanden: klicka här

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

282 träffar
 • Myndigheten för press, radio och tv och Statens medieråd blir Mediemyndigheten

  Den 20 september överlämnade regeringen budgetpropositionen för 2024 till riksdagen. I den annonserades en budget för den myndighet som kommer att ha det nya namnet Mediemyndigheten. Mediemyndigheten är ett resultat av en sammanslagning mellan Myndigheten för press, radio och tv och Statens medieråd och träder i kraft den 1 januari 2024.

  Nyhet
 • Driftsstöd för 2023 – 746 miljoner till 81 nyhetstidningar

  Mediestödsnämnden har nu beslutat om slutligt driftsstöd för 2023. Det är 746 miljoner kronor som fördelas till 81 olika nyhetstidningar.

  Nyhet
 • SVT:s Trädgårdstider fälls för inslag med hälsodrycker

  Granskningsnämnden fäller inslag i programmet Trädgårdstider för osaklighet. I inslagen tillskrev programledaren örter och svampar olika hälsofrämjande effekter. Nämnden bedömer att SVT inte har visat grund för flera av de påstådda effekterna.

  Pressmeddelande
 • Nya tillgänglighetskrav för tv-sändningar och play-tjänster

  Från den 1 september 2023 ställs nya krav på tillgänglighet för TV-sändningar och play-tjänster som måste göras tillgängliga genom textning, teckenspråkstolkning, syntolkning eller uppläst text. Tillgänglighetskravet gäller för program på svenska och som riktar sig till en svensk publik.

  Nyhet
 • MPRT beslutar om tillstånd för nya digitala radiokanaler

  MPRT har meddelat ytterligare tillstånd att sända i det digitala marknätet. Sändningarna kommer att innehålla en blandning av olika slags musik, nyheter och väder, men också program om sport och samhällsinformation.

  Pressmeddelande
 • MPRT beslutar - C More tillåts överlåta tillstånd för marksänd-tv

  Myndigheten för press, radio och tv har beslutat att C More Entertainment AB får överlåta sina sju tillstånd för marksänd tv-sändning till TV4 AB. Detta innebär också en förändring av kanalernas beteckningar. Nätförändringen äger rum den 14 augusti kl 12:00 och beräknas vara klar under eftermiddagen.

  Nyhet
 • Granskningsnämnden granskar public service innehåll på internet

  Regeringen har fattat beslut om att kraven på opartiskhet och saklighet ska gälla även för public service program på internet. Det innebär att granskningsnämnden nu kan pröva fler anmälningar. De nya reglerna omfattar program som publiceras från och med den 10 juli 2023.

  Nyhet
 • Ett nytt mediestöd – föreskrifter på remiss

  Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har tagit fram utkast till föreskrifter för det nya mediestödet som avses träda i kraft den 1 januari 2024. Nu kan det lämnas synpunkter på föreslagna föreskrifter.

  Pressmeddelande
 • Granskningsnämnden friar uppmärksammat SVT-program om surrogatmödraskap

  Carina Bergfeldts intervju med festfixaren Micael Bindefeld och hans man anmäldes av ett flertal personer samt Sveriges Kvinnoorganisationer när det sändes i mars i år i SVT1. Nämnden konstaterar att programmet väcker vissa etiska frågor men att det inte var partiskt eller uppenbart kränkande mot kvinnor.

  Pressmeddelande
 • Rapport klar gällande uppdrag om vidaresändningsplikt och framhävande av information av allmänt intresse

  I juni 2022 fick Myndigheten för press, radio och tv i uppdrag av regeringen att se över vidaresändningsplikten och framhävande av information av allmänt intresse. Den 28 juni 2023 slutredovisades uppdraget till Kulturdepartementet.

  Nyhet