2020-04-03

  Mer pengar till lokal journalistik och tidningsdistribution

  Regeringen föreslår flera åtgärder för att stötta mediebranschen. Det handlar bland annat om en permanent höjning av mediestödet, ett tillfälligt distributionsstöd, samt tillfälliga regeländringar gällande driftsstödet. Det meddelade kultur- och demokratiminister Amanda Lind vid en pressträff idag.

     - Vi välkomnar självklart regeringens förslag. Dessa åtgärder är viktiga för mediebranschen som nu befinner sig i en oerhört pressad situation. Myndigheten har tidigare påtalat behovet av ett utökat stöd för lokal journalistik där det finns ett stort behov. Vi har också lyft frågan om ett utökat distributionsstöd då vi har sett att distributionen av papperstidningar blir allt dyrare, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv.

  Bland förslagen finns en permanent höjning av mediestödet med 200 miljoner kronor per år. I år ska 150 miljoner av pengarna användas till ett tillfälligt distributionsstöd som ska gå till alla papperstidningar, oavsett distributionssätt. Det innebär bland annat att gratistidningar kommer att få del av stödet. Resterande 50 miljoner kronor föreslås användas till den pågående ansökningsomgången för lokal journalistik som MPRT nyligen förlängde till den 15 april.

  Åtgärderna som presenterats idag är en del av regeringens vårproposition som kommer att lämnas till riksdagen den 15 april. Läs mer om åtgärderna som föreslås på regeringens hemsida.

  För mer information kontakta

  Charlotte Ingvar-Nilsson
  08-580 070 00

   

  Under våren 2020 byter vi system för distribution av pressmeddelanden. Du hittar nu våra pressmeddelanden i vårt pressrum på Via TT. Där kan du också välja att prenumerera på utskick.

  Mail
  LinkedIn
  Senast uppdaterad 2020-04-03