2018-05-14

  ”Kevin-dokumentär” frias

  Granskningsnämnden friar den uppmärksammade dokumentärserien i SVT:s Dokument inifrån om mordet på fyraårige Kevin. De tre delarna i serien strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

  Dokumentären handlade om två bröder som när de var fem och sju år gamla av polisen pekades ut som skyldiga till mordet på Kevin. Granskningsnämnden konstaterar att programmen hade en kritisk infallsvinkel och att de undersökte på vilka grunder de båda pojkarna befunnits skyldiga och hur polisens arbete hade gått till. En sådan utgångspunkt ligger enligt nämndens mening väl i linje med SVT:s uppdrag att kommentera och belysa händelser och skeenden samt att granska bland annat myndigheter. Utifrån de uppgifter som anmälarna och SVT fört fram kan nämnden inte finna att dokumentären var felaktig, vilseledande eller utelämnade i sammanhanget väsentliga uppgifter.

  Nämnden fäller dock ett inslag i Aktuellt där dokumentärfilmaren enligt nämndens mening gick till personangrepp mot förundersökningsledaren i Kevinfallet. Dokumentärfilmaren framstod som en företrädare för SVT och hans uttalanden gick utöver vad som kan accepteras inom ramen för kravet på opartiskhet (beslut 17/01477).

  Övriga avgöranden

  • Inslag i Lokala nyheter Jämtland och Sverige idag om gymnasieföreningar frias (beslut 17/02454).
  • Sändningar i Mix Megapol fälls för felaktigt utformade annonssignaturer och sponsringsmeddelanden (beslut 17/01455).
  • Sändningar i Vinyl FM fälls för felaktigt utformade annonssignaturer och placering av sponsringsmeddelande (beslut 17/01456).
  • Inslag i P4 Halland om trakasserier mot en minkfarmare frias (beslut 17/03061).
  • Ett inslag i Morgonpasset om en konflikt mellan en bokhandel och en författare kritiseras men frias (beslut 17/03705).

  Besluten finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.


  För mer information kontakta
  Rasmus Johansson, 08-580 070 16

  Mail
  LinkedIn
  Senast uppdaterad 2018-05-14