2017-10-30

  Programmet Toppmötet med Fredrik Reinfeldt frias

  Granskningsnämnden har friat SVT:s programserie Toppmötet. I de fyra avsnitten samtalade Sveriges förre statsminister med bland annat Danmarks och Storbritanniens tidigare statschefer.

  Anmälarna menade att programserien var ensidig och att Fredrik Reinfeldt som programledare borde ha ställt fler kritiska motfrågor till de gästande politikerna om bland annat invasionen av Irak. Nämnden konstaterade att det tydligt framgick att utgångspunkten för Toppmötet var att skildra personliga möten och samtal och att tittaren torde ha uppfattat Reinfeldt som en tillfälligt medverkande snarare än som en representant för SVT. Eftersom kraven på opartiskhet och saklighet ställs lägre på tillfälligt medverkande medförde varken Reinfeldts eller gästernas uttalanden att programmen stred mot dessa krav. Nämnden friade även diskussionsprogrammet Efter Toppmötet (beslut 16/032622 m.fl.).

  TV4 riskerar en avgift på 275 000 kronor

  Granskningsnämnden har fällt sändningar av TV4Nyheterna, Sporten och Vädret som stred mot bestämmelser om sponsring, utformning av sponsringsmeddelanden och annonsavbrott. På grund av fällningarna riskerar TV4 en avgift om totalt 275 000 kr (beslut 16/03135).

  Övriga ärenden

  • Ett inslag i SR:s Upplandsnytt om ett företag kritiserades med friades i fråga om saklighet (beslut 16/03281).                                                      
  • Programmen Morgon i P4 Jönköping och Eftermiddag i P4 Jönköping friades. Programledarens hänvisningar till Facebook innebar inte ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen (beslut 16/03559).

  Alla nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

  För mer information kontakta;
  Gustav Aspengren, 08-580 070 09

  Mail
  LinkedIn
  Senast uppdaterad 2017-10-30