Massutskick av e-post

Om du ska göra ett massutskick av e-post, exempelvis ett nyhetsbrev, kan det räknas som en radiosändning och omfattas av det automatiska grundlagsskyddet. Om så är fallet ska du också registrera e-postutskicket hos oss.

Läs mer här hur vi hanterar dina personuppgifter

Hur registerar jag mitt e-postutskick?

Du fyller i blanketterna för anmälan av e-postutskick och för anmälan av utgivare och skicka in till oss tillsammans med efterfrågande dokument.

När omfattas e-postskicket av grundlagsskyddet?

För att grundlagsskyddet ska gälla krävs att utskicket är riktat till allmänheten och att samma meddelande skickas ut samtidigt till alla. Det innebär bland annat att utskicket ska göras vid ett tillfälle och användarna inte ska kunna skräddarsy meddelanden.

Om utskicket omfattas av grundlagsskyddet måste den som gör utskicket anmäla namnet på massutskicket (exempelvis ett nyhetsbrev) och en utgivare till Myndigheten för press, radio och tv. Utgivaren är juridiskt ansvarig om yttrandefrihetsbrott, till exempel hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpning, begås. Utgivaren ska har rätt att bestämma över innehållet så att inget publiceras mot hans eller hennes vilja.

Avsändaren måste spara e-postmeddelandet i sex månader.

Mail
LinkedIn
Senast uppdaterad 2018-05-24