Nyhetsrum

I vårt nyhetsrum kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden som rör frågor om medier och medieutveckling. Våra pressmeddelanden publiceras i vårt pressrum på ViaTT. Här kan du även prenumerera på våra pressmeddelanden.

För att komma till vårt pressrum och prenumerera på våra pressmeddelanden: klicka här

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

29 träffar
 • MPRT släpper ny rapport om förändringar i mediepolitiken

  Medieområdet är i konstant förändring. Nya tjänster skapas och driver på ett förändrat mediebeteende. Idag publicerar Myndigheten för press, radio och tv sin årliga rapport Mediepolitik 2022 som är en del av rapportserien Medieutveckling. Rapporten beskriver hur lagstiftningen förändras inom medieområdet för att anpassas till utvecklingen.

  Pressmeddelande
 • Studio Ett fälls för partiskhet gällande filmen Sabaya

  Granskningsnämnden fäller ett inslag om dokumentärfilmen Sabaya i Sveriges Radios Studio Ett. Nämnden konstaterar att filmens regissör inte fick möjlighet att bemöta kritik som riktades mot honom.

  Pressmeddelande
 • MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio

  Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har idag - i två rapporter - redovisat sitt uppdrag till regeringen om villkoren för kommersiell radio på längre sikt. MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio och har kartlagt och analyserat digitalradioutvecklingen i Europa och marknaden för digitalradio i Sverige.

  Pressmeddelande
 • MPRT följer upp tillgängligheten i play-tjänster

  Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har följt upp tillgängligheten till tv-sändningar och play-tjänster (beställ-tv). Årets uppföljning visar att alla play-tjänster har uppfyllt kraven.

  Pressmeddelande
 • Nyhetsmedier spelar en viktig roll i det svenska samhället

  Det finns ett stort intresse för att ta del av nyheter i Sverige. Trots konkurrensen från ett ökat medieutbud förblir vanan att ta del av nyheter relativt intakt. Sättet man gör det på har dock förändrats. Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Svenska nyhetsvanor 2022 ger en samlad bild av våra nyhetsvanor. Den visar på en gradvis rörelse från papper och tablå till digitala nyhetsmedier.

  Pressmeddelande
 • Nyhetsmedier får 155 miljoner kronor i redaktionsstöd

  Mediestödsnämnden har beslutat att ge redaktionsstöd till 83 nyhetsmedier som får dela på ca 155 miljoner kronor. Stödet ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av stöd för sin redaktionella verksamhet.

  Pressmeddelande
 • SVT:s publicering av vallokalsundersökningen frias

  Granskningsnämnden friar SVT:s publicering av vallokalsundersökningen som sändes kl. 20 på valdagen den 11 september. Framställningen strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

  Pressmeddelande
 • 20 miljoner kronor delas ut i varannandagsstöd

  Mediestödsnämnden har fattat beslut om stöd för tidningsdistribution med anledning av övergången till utdelning av post varannan dag för 2022. Stödet finns för att bidra till att tidningsföretagen kan dela ut tidningen till läsaren på rätt dag.

  Pressmeddelande
 • Granskningsnämnden fäller TV4 Play för otillräckligt barnskydd

  Granskningsnämnden har prövat barnskyddet i SVT Play och TV4 Play. SVT frias men TV4 fälls för att det saknades en tillräckligt framträdande varning om att ett program innehöll våldsamt innehåll.

  Pressmeddelande
 • Viaplay fälls för två reklamavbrott i ishockeymatch

  Viaplay Sweden Group AB fälls av granskningsnämnden för två felplacerade reklamavbrott i ishockeymatchen i JVM mellan Sverige och Schweiz i TV6. Det är första gången nämnden ansöker om att Viaplay ska betala en särskild avgift.

  Pressmeddelande