Nyhetsrum

Här kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden, men även externa nyheter som rör frågor om medier och medieutveckling.

Våra pressmeddelanden publiceras på Via TT och går att prenumerera på. Under  2021 kommer du även att kunna prenumerera på våra nyheter och inlägg i mediebloggen.

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

9 träffar
 • SVT fälls för sakfel i program om skogen

  Granskningsnämnden har prövat flera program och inslag i SVT om den svenska skogen och skogsbruket. De strider inte mot kravet på opartiskhet och frias i huvudsak i fråga om saklighet. SVT fälls dock för tre sakfel.

  Pressmeddelande
 • Nu kan nyhetsmedier söka redaktionsstöd

  Nu öppnar årets ansökningsomgång för redaktionsstöd till allmänna nyhetsmedier. Stödet fördelas i mån av tillgång till medier senare i år.

  Pressmeddelande
 • TV4 fälls för inslag om ryska landstigningsfartyg

  Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4Nyheterna om ryska landstigningsfartyg. Inslaget strider mot kravet på saklighet (22/00160).

  Pressmeddelande
 • TV4 Film fälls – visade film med sexuella scener på dagtid

  Vid granskningsnämndens senaste sammanträde behandlades bland annat flera ärenden som rörde bestämmelsen om mediets genomslagskraft. Nämnden fäller i ett av dessa fall TV4 Film för att ha visat en film med sexuella scener för tidigt på dagen.

  Pressmeddelande
 • Över 200 ansökningar om stöd för lokal journalistik 2022

  För drygt en vecka sedan stängde årets ansökan för stöd för lokal journalistik. I år fick MPRT in 218 ansökningar och summan för de sökta stöden landade på cirka 260 miljoner kronor. Då mediestödsnämnden endast har drygt 80 miljoner kronor att fördela för stödet så kommer nämnden att behöva prioritera bland ansökningarna.

  Pressmeddelande
 • SVT fälls för dokumentär om kontroversiell diagnos

  Granskningsnämnden för radio och tv fäller SVT:s dokumentär Dox: Fästingkriget som sändes förra året. Dokumentären handlade om en dokumentärfilmares personliga kamp för att bota vad han upplevde som kronisk borrelia. Programmet strider mot kravet på opartiskhet (21/03975).

  Pressmeddelande
 • Granskningsnämnden fäller Sveriges Radio för otillbörligt gynnande av sociala medier

  I två granskade program i Sveriges Radio uppmanades lyssnarna att följa konton på Instagram. Uppmaningarna innebar att kommersiella intressen gynnandes på ett otillbörligt sätt. Båda programmen fälls därför.

  Pressmeddelande
 • Granskningsnämnden fäller Ring P1

  I en sändning i Ring P1 uttalade sig en inringare kränkande om invandrare. Granskningsnämnden fäller inslaget eftersom programledaren inte bemötte de olika uttalanden som gjordes.

  Pressmeddelande
 • Nu öppnar snart ansökan för stöd för lokal journalistik

  Den 1 februari öppnar ansökningsomgången till stöd för lokal journalistik för 2022. Det lokala stödet ska bidra till journalistisk bevakning av områden med svag bevakning. Stödet kan sökas av alla nyhetsmedier vars främsta uppgift är att bedriva nyhetsbevakning.

  Pressmeddelande