Nyhetsrum

I vårt nyhetsrum kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden som rör frågor om medier och medieutveckling. Våra pressmeddelanden publiceras i vårt pressrum på ViaTT. Här kan du även prenumerera på våra pressmeddelanden.

För att komma till vårt pressrum och prenumerera på våra pressmeddelanden: klicka här

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

36 träffar
 • Granskningsnämnden fäller en reklampaus i TV6

  Nordic Entertainment Group AB (Nent) fälls av granskningsnämnden för ett felplacerat reklamavbrott i en långfilmssändning i TV6. Det är första gången programföretaget fälls av nämnden.

  Pressmeddelande
 • Nu kan nyhetstidningar söka stöd för distribution vid varannandagsutdelning av post

  Nu öppnar MPRT en ansökningsomgång för ett nytt distributionsstöd till allmänna nyhetstidningar som påverkas av Postnords övergång till varannandagsutdelning av post. Det finns totalt 40 miljoner kronor att fördela för 2021.

  Pressmeddelande
 • Mediestödsnämnden fördelar driftsstöd för 2022

  Mediestödsnämnden har vid ett sammanträde den 8 december beslutat om fördelningen av driftsstöd för 2022. Nämnden beviljar 66 tidningar stöd och två av dessa, Fempers Nyheter och Bulletin, är nya tidningar.

  Pressmeddelande
 • SVT fälls för missvisande inslag om vaccinationsgrad

  Granskningsnämnden fäller ett inslag i "Morgonstudion" i SVT som handlade om covid-19 läget i världen. Inslaget gav en missvisande bild av Sveriges vaccinationsgrad jämfört med andra länder.

  Pressmeddelande
 • Flera fällningar i granskningsnämnden

  Granskningsnämnden för radio och tv har idag fattat beslut i åtta ärenden. Det gäller tre fällda ärenden, fyra friade samt en ändring av ett tidigare beslut.

  Pressmeddelande
 • SVT:s dokumentär Persona non grata frias

  Granskningsnämnden för radio och tv friar SVT:s uppmärksammade program "Persona non grata" som handlade om en brottsanklagad komiker. Programmen strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

  Pressmeddelande
 • Remissvar: MPRT efterfrågar krav på ljudradio i Tillgänglighetsdirektivet

  Myndigheten har lämnat sitt remissvar över betänkandet Tillgänglighetsdirektivet (2021:44). Vi är i stort positiva till förslagen som rörmyndighetens verksamhetsområde men vi ser dock osäkerheter i vissa delar. Vi anser även att det bör utredas om och i vilken utsträckning det går att ställa krav på tillgänglighet för åtkomst till radio.

  Pressmeddelande
 • SVT fälls för rapportering om covid-19

  Granskningsnämnden fäller två inslag om rapporteringen om covid-19 i SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt. Båda inslagen strider mot kravet på saklighet.

  Pressmeddelande
 • 106 nyhetsmedier får dela på 91 miljoner kronor i redaktionsstöd

  Mediestödsnämnden har beslutat att ge redaktionsstöd till 106 nyhetsmedier. Dessa får dela på drygt 91 miljoner kronor. Stödet ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av stöd för sin redaktionella verksamhet.

  Pressmeddelande
 • Dagspressens lönsamhet ökade trots coronakris

  Året 2020 präglades av pandemin och slog hårt mot medborgare och samhälle, men även mediemarknaden. Men trots krisen med vikande annonsintäkter lyckades dagspressen ändå öka sin lönsamhet. Tack vare snabbt utbetalda stödåtgärder så räddades stora delar av tidningsbranschen ur krisen visar den nya rapporten Medieekonomi 2021. Rapporten är skriven av Tobias Lindberg, forskare på Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

  Pressmeddelande