Nyhetsrum

Här kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden, men även externa nyheter som rör frågor om medier och medieutveckling.

Våra pressmeddelanden publiceras på Via TT och går att prenumerera på. Under  2021 kommer du även att kunna prenumerera på våra nyheter och inlägg i mediebloggen.

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

24 träffar
 • Medierna i P1 om uppmärksammat SR-upprop frias

  Granskningsnämnden friar ett inslag i radioprogrammet Medierna om uppropet ”Vems SR?” – ett upprop om rasism på Sveriges Radio. Inslaget strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

  Pressmeddelande
 • Nu öppnar ansökan om driftsstöd för 2022

  Myndigheten för press, radio och tv öppnar nu den årliga ansökan om driftsstöd. Stödet går till allmänna, prenumererade nyhetstidningar och varje år beviljas omkring 75 tidningar stöd.

  Pressmeddelande
 • Pandemin förändrade vår mediedag

  Pandemin förändrade vår mediedag, åtminstone tillfälligt. Det visar vår senaste rapport Medieutveckling 2021 - Mediekonsumtion. Under 2020 blev den sammanlagda tiden vi konsumerar medier under en dag, drygt en timme längre än föregående år. Behovet av att hålla sig uppdaterad med nyheter är en orsak till ökningen, men även en ökad konsumtion av underhållning bidrog till den förlängda medietiden.

  Pressmeddelande
 • Uppdrag granskning om digitalt vårdverktyg frias

  Granskningsnämnden har idag friat ett avsnitt av SVT:s program Uppdrag granskning i fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet.

  Pressmeddelande
 • Nya krav på att tillgängliggöra tv-sändningar

  MPRT har nu beslutat om nya krav för leverantörer av medietjänster att göra tv-program tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Besluten ska gälla under perioden 1 september 2021 till den 31 augusti 2023. Nytt för detta beslut är att det nu även ställs krav på beställ-tv (play-tjänster).

  Pressmeddelande
 • 17 miljoner i innovations- och utvecklingsstöd till nyhetsmedier

  Mediestödsnämnden har beslutat att fördela ca 17 miljoner kronor till nyhetsmedier för 35 olika utvecklingsprojekt.

  Pressmeddelande
 • Krisåtgärderna hade en positiv effekt på journalistiken under pandemin

  Regeringens krisstöd till nyhetsmedier under pandemin har gagnat nyhetsjournalistiken samt mildrat effekterna av pandemin. Det visar den enkätundersökning som MPRT gjort bland stödmottagare.

  Pressmeddelande
 • SR fälls för gynnande av musselodling

  Granskningsnämnden fäller ett inslag i P4 Morgon Göteborg som direktsändes från en musselodling på västkusten, i vilket företagets vd intervjuades.

  Pressmeddelande
 • UR uppfyller sitt public service-uppdrag – För SR och SVT finns brister

  Granskningsnämnden har nu granskat hur väl public service-företagen uppfyller de krav som regeringen ställt på dem för 2020. Nämnden bedömer att Sveriges television (SVT) och Sveriges radio (SR) i stort uppfyller kraven men att det finns vissa brister. Utbildningsradion (UR) uppfyller däremot kraven till fullo.

  Pressmeddelande
 • Lokal journalistik får 140 miljoner i stöd

  Den 19 maj 2021 fattade mediestödsnämnden beslut om stöd för lokal journalistik. Totalt beviljas 245 ansökningar stöd om ca 140 miljoner kronor. Dessutom beviljas 93 av ansökningarna stöd för tre år.

  Pressmeddelande