Nyhetsrum

I vårt nyhetsrum kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden som rör frågor om medier och medieutveckling. Våra pressmeddelanden publiceras i vårt pressrum på ViaTT. Här kan du även prenumerera på våra pressmeddelanden.

För att komma till vårt pressrum och prenumerera på våra pressmeddelanden: klicka här

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

34 träffar
 • Kritiserad hiphop-låt i Sommarlov frias

  Framträdandet av artisten Suzi P i SVT:s barnprogram ”Sommarlov” anmäldes av över 160 personer, som ansåg att låten förhärligade brott och brottslingar. Nu friar granskningsnämnden programmet.

  Pressmeddelande
 • Mångfald i medieutbudet men inte av allt

  Utbudet av underhållning och sport ökar, lokaljournalistiken minskar och flera stora medieaffärer har genomförts eller initierats på den svenska mediemarknaden. Vad ligger bakom dessa stora strukturaffärer och hur påverkar dessa mediemångfalden? I vår nya rapport Medieutveckling 2019 – Mediemångfald beskriver vi medieutvecklingen från 1970-talet fram till idag utifrån några händelser som haft stor inverkan.

  Pressmeddelande
 • Uppmärksammad kulturdokumentär utgjorde intrång

  Granskningsnämnden för radio och tv fäller idag SVT-dokumentären "K special: Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" för privatlivsintrång. Programmet frias i fråga om opartiskhet och saklighet.

  Pressmeddelande
 • Remissvar gällande En moderniserad radio- och tv-lag

  MPRT har tagit del av betänkandet "En moderniserad radio- och tv-lag - genomförande av ändringar i AV-direktivet" (SOU 2019:39). MPRT tillstyrker de förslag som utredningen lämnar och delar dess bedömningar i stort.

  Pressmeddelande
 • Flera fällningar för SR, SVT och TV4

  Granskningsnämnden fäller totalt fem olika program – ett i SR och två i vardera SVT och TV4. De fälls bland annat för osaklighet och för att ha gynnat musiktjänsten Spotify.

  Pressmeddelande
 • SVT frias för bild på döda migranter

  I SVT:s program "Morgonstudion" visades flera gånger en bild på en pappa och hans dotter som drunknat i en flod på gränsen mellan Mexiko och USA.

  Pressmeddelande
 • 36 miljoner i innovations- och utvecklingsstöd till 22 nyhetsmedier

  Mediestödsnämnden har beviljat ca 36 miljoner kronor i innovations- och utvecklingsstöd för 36 insatser vid 22 olika nyhetsmedier. Besluten gäller under förutsättning att riksdagen beslutar om ytterligare medel till mediestöd, i enlighet med regeringens budgetproposition.

  Pressmeddelande
 • Nya tidningar söker driftsstöd för ytterligare 100 miljoner kronor

  UPPDATERAD VERSION: Totalt har 79 ansökningar om driftsstöd för 2020 kommit in till Myndigheten för press, radio och tv. Nu inleds handläggningen och granskningen av ansökningarna.

  Pressmeddelande
 • Våld i SVT Play JK-anmäls

  Barnskyddet i SVT Play är otillräckligt. Det bedömer granskningsnämnden som fäller SVT för att barn kunnat se våldsamma krigsscener i tv-serien "Game of Thrones". Nu anmäls SVT Play för tredje gången till Justitiekanslern, JK.

  Pressmeddelande
 • Vind i seglen för både radio och tv – dagspressen kämpar i hård motvind

  2018 var ett motsägelsefullt år för de svenska medieföretagens ekonomi. Medan de största bolagen inom kommersiell radio och tv var fortsatt mycket lönsamma så gjorde dagspressen sitt sämsta år någonsin visar MPRTs rapport Medieutveckling – Medieekonomi 2019 som publiceras idag.

  Pressmeddelande