Nyhetsrum

I vårt nyhetsrum kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden som rör frågor om medier och medieutveckling. Våra pressmeddelanden publiceras i vårt pressrum på ViaTT. Här kan du även prenumerera på våra pressmeddelanden.

För att komma till vårt pressrum och prenumerera på våra pressmeddelanden: klicka här

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

184 träffar
 • Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender

  Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

  Pressmeddelande
 • Granskningsnämnden friar i åtta beslut

  Granskningsnämnden har i dag fattat beslut i åtta ärenden. Samtliga ärenden är friande.

  Pressmeddelande
 • Knappt 21 miljoner kronor delas ut i varannandagsstöd

  Mediestödsnämnden har fattat beslut om stöd för tidningsdistribution med anledning av övergången till utdelning av post varannan dag för 2023. Stödet finns för att bidra till att tidningsföretagen kan dela ut tidningen till läsaren på utgivningsdagen.

  Pressmeddelande
 • Viaplay fälls för otillåten reklam under vintersportsändningar

  Granskningsnämnden fäller Viaplay för sändningar av världscupen i skridskor och skidtävlingar där reklam sändes på halva skärmen under pågående tävling.

  Pressmeddelande
 • Minskad lönsamhet för medierna trots rekordhög medieanvändning

  Årets rapport Medieekonomi 2023 från Myndigheten för press, radio och tv visar på att medieåret 2022 hade en rekordhög medieanvändning och en rekordhög investering på reklammarknaden. Trots det så befinner sig medierna i ett tufft läge med minskad lönsamhet på grund av ökade kostnader, minskade reklamintäkter och en nedåtgående konjunktur.

  Pressmeddelande
 • Viaplay fälls för att sända skrämmande film före 21:00

  Filmen Robin Hood (från 2018) sändes klockan 18.50 på TV6. Den innehöll flera scener som kunde verka skrämmande för barn och granskningsnämnden bedömer att den därför inte borde ha sänts före klockan 21.00.

  Pressmeddelande
 • Ny rapport från MPRT: Mediekonsumtionen stabiliseras på en högre nivå

  Svenskarnas mediekonsumtion fortsätter vara på en högre nivå än innan pandemin. Det visar en ny rapport från Myndigheten för press, radio och tv. Rapporten visar även att vi tittar alltmer på streaming och mindre på tablålagd tv och att det ökade intresset att ta del av nyheter har hållit i sig.

  Pressmeddelande
 • Medierna i P1 om Uppdrag granskning frias

  Granskningsnämnden friar Medierna i P1 som anmäldes av Uppdrag gransknings ansvarige utgivare.

  Pressmeddelande
 • SVT:s Trädgårdstider fälls för inslag med hälsodrycker

  Granskningsnämnden fäller inslag i programmet Trädgårdstider för osaklighet. I inslagen tillskrev programledaren örter och svampar olika hälsofrämjande effekter. Nämnden bedömer att SVT inte har visat grund för flera av de påstådda effekterna.

  Pressmeddelande
 • MPRT beslutar om tillstånd för nya digitala radiokanaler

  MPRT har meddelat ytterligare tillstånd att sända i det digitala marknätet. Sändningarna kommer att innehålla en blandning av olika slags musik, nyheter och väder, men också program om sport och samhällsinformation.

  Pressmeddelande