Nyhetsrum

Här kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden, men även externa nyheter som rör frågor om medier och medieutveckling.

Våra pressmeddelanden publiceras på Via TT. Prenumerera genom att klicka här

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

141 träffar
 • Drygt 80 miljoner i stöd till lokal journalistik

  Idag meddelar mediestödsnämnden beslut om stöd för lokal journalistik. Totalt beviljas 132 ansökningar stöd om cirka 84,6 miljoner kronor. Dessutom beviljas tio av ansökningarna stöd för tre år.

  Pressmeddelande
 • Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4 nyheterna

  Granskningsnämnden har prövat sakligheten i flera program och inslag. Nämnden fäller ett inslag i TV4 Nyheterna då resultatet i en studie om covid-19 återgavs på ett missvisande sätt.

  Pressmeddelande
 • Public service uppfyller sitt uppdrag

  Idag överlämnar granskningsnämnden sin bedömning av public service-företagens verksamhet för 2021 till regeringen. Granskningen visar att bolagen uppfyller sina public service-uppdrag.

  Pressmeddelande
 • TV4 fälls för inslag om kanadensisk demonstration

  I ett inslag i TV4 Nyheterna kallades en demonstration mot covid-19-restriktioner för en antivaccindemonstration. Granskningsnämnden fäller inslaget för en missvisande bild av vilka som demonstrerade och varför.

  Pressmeddelande
 • Inslag om demonstrationer mot vaccinpass frias av granskningsnämnden

  Granskningsnämnden har friat ett inslag i SVT:s Morgonstudion som sändes tidigare i år. Inslaget handlade om ideologierna bakom de demonstrationer mot vaccinpass som skulle hållas på flera platser i Sverige dagen efter sändningen av inslaget (22/00205).

  Pressmeddelande
 • SVT fälls för sakfel i program om skogen

  Granskningsnämnden har prövat flera program och inslag i SVT om den svenska skogen och skogsbruket. De strider inte mot kravet på opartiskhet och frias i huvudsak i fråga om saklighet. SVT fälls dock för tre sakfel.

  Pressmeddelande
 • Nu kan nyhetsmedier söka redaktionsstöd

  Nu öppnar årets ansökningsomgång för redaktionsstöd till allmänna nyhetsmedier. Stödet fördelas i mån av tillgång till medier senare i år.

  Pressmeddelande
 • TV4 fälls för inslag om ryska landstigningsfartyg

  Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4Nyheterna om ryska landstigningsfartyg. Inslaget strider mot kravet på saklighet (22/00160).

  Pressmeddelande
 • TV4 Film fälls – visade film med sexuella scener på dagtid

  Vid granskningsnämndens senaste sammanträde behandlades bland annat flera ärenden som rörde bestämmelsen om mediets genomslagskraft. Nämnden fäller i ett av dessa fall TV4 Film för att ha visat en film med sexuella scener för tidigt på dagen.

  Pressmeddelande
 • Över 200 ansökningar om stöd för lokal journalistik 2022

  För drygt en vecka sedan stängde årets ansökan för stöd för lokal journalistik. I år fick MPRT in 218 ansökningar och summan för de sökta stöden landade på cirka 260 miljoner kronor. Då mediestödsnämnden endast har drygt 80 miljoner kronor att fördela för stödet så kommer nämnden att behöva prioritera bland ansökningarna.

  Pressmeddelande