I mediebloggen fördjupar vi oss, kommenterar och förklarar aktuella ämnen och processer inom våra verksamhetsområden. Ett återkommande inslag är GD-bloggen i vilken vår generaldirektör reflekterar över både det gångna arbetet och utmaningar som ligger framför oss.
Nu är ytterligare ett verksamhetsår till ända. Medieåret 2022 har satt ljuset på viktiga och komplexa frågor kopplat till myndighetens uppdrag – att verka för yttrandefrihet och främja tillgänglighet och mångfald på mediemarknaden.
Vi har under 2022 sett en positiv trend med snabbare hantering av granskningsnämndens ärenden. Tack vare en uppföljning och justering av ärendeprocesserna har vi kommit till rätta med de tidigare alltför långa handläggningstiderna.
År 2021 fick Myndigheten för press, radio och tv ett förstärkt demokratiuppdrag av regeringen. Syftet var att genom olika insatser och aktiviteter uppmärksamma det demokratiska styrelseskicket och dess värden med anledning av att demokratin i Sverige fyllde 100 år. I denna blogg summerar vi vårt arbete med regeringsuppdraget ”Demokratin 100 år”.
Dagens mediesamhälle präglas av nästintill obegränsade möjligheter att kommunicera och ta del av information, nationellt såväl som internationellt. Medierna fungerar som en förvaltare av yttrandefriheten – som är ett fundament i en demokrati.
Olagligheter som hot och bedrägerier sprids på internet. Data och annonser används och riktas utan att vi alltid vet hur. Inom EU förbereds därför ett förslag på en ny lag Digital Services Act (DSA), som ska reglera de digitala plattformarna.
Vi lever i en tid där medielandskapet fortsätter att präglas av en digital utveckling som gör att stöden till nyhetsmedier behöver anpassas till ett modernt medielandskap. Därför pågår just nu en utredning med uppdrag att utreda press- och mediestöden och hur dessa kan förbättras.