I mediebloggen fördjupar vi oss, kommenterar och förklarar aktuella ämnen och processer inom våra verksamhetsområden. Ett återkommande inslag är GD-bloggen i vilken vår generaldirektör reflekterar över både det gångna arbetet och utmaningar som ligger framför oss.
Arbetet med att motverka desinformation i den digitala miljön fortsätter inom European Regulators Group for Audiovisual Media Services (Erga) för EU:s mediemyndigheter. En viktig fråga just nu är att implementera uppförandekoden mot desinformation (Code of Practice on Disinformation) som tagits fram av EU-kommissionen.
Regeringen beslutade den 14 oktober 2021 att tillsätta en Mediestödsutredning med syfte att utreda och förankra förändringar i press- och mediestöden. Den 27 juni 2022 redovisade utredningen sina förslag med avsikten att bestämmelserna om det nya mediestödet ska gälla från och med den 1 januari 2024.
Vår myndighet har i uppdrag att sprida kunskap om medieområdet samt sprida information om gällande regler och beslut av betydelse. Det gör vi på lite olika sätt, bland annat föreläser vi för studenter på högskolor. Målsättningen är att vi ska var delaktiga, relevanta och tillförlitliga. En del i det uppdraget är därför att föreläsa för studenter och att träffa programföretagen.
Nu är ytterligare ett verksamhetsår till ända. Medieåret 2022 har satt ljuset på viktiga och komplexa frågor kopplat till myndighetens uppdrag – att verka för yttrandefrihet och främja tillgänglighet och mångfald på mediemarknaden.
Vi har under 2022 sett en positiv trend med snabbare hantering av granskningsnämndens ärenden. Tack vare en uppföljning och justering av ärendeprocesserna har vi kommit till rätta med de tidigare alltför långa handläggningstiderna.
År 2021 fick Myndigheten för press, radio och tv ett förstärkt demokratiuppdrag av regeringen. Syftet var att genom olika insatser och aktiviteter uppmärksamma det demokratiska styrelseskicket och dess värden med anledning av att demokratin i Sverige fyllde 100 år. I denna blogg summerar vi vårt arbete med regeringsuppdraget ”Demokratin 100 år”.
Dagens mediesamhälle präglas av nästintill obegränsade möjligheter att kommunicera och ta del av information, nationellt såväl som internationellt. Medierna fungerar som en förvaltare av yttrandefriheten – som är ett fundament i en demokrati.