Webb-tv

Sändningar av webb-tv kräver inte tillstånd men vissa typer av sändningar ska registreras hos oss.

Läs mer här hur vi hanterar dina personuppgifter

Hur registrerar man sändningen?

Om din webbsändning måste registreras gör du det via våra e-tjänster. När du registrerar tv-sändningen ska du även ange ansvarig utgivare samt namnet på sändningen, det vill säga sändningsbeteckningen. För att göra din registrering använd e-tjänsten Registrering av tv-sändning.

Många registreringar av webb-tv just nu

Just nu får vi in många registreringar av webb-tv-sändningar. Handläggningstiden blir därför något längre än vanligt, ca 4 veckor. Efter att du lämnat in din registrering behöver du inte vänta på beslut från oss utan kan starta din sändning.

Vilka sändningar ska registreras?

Sändningar av webb-tv som riktas till allmänheten ska registreras om de är:

  • direktsändningar
  • uppspelningar av material på en tid som bestäms av sändaren.

Dessa sändningar kan omfattas automatiskt av skyddet i yttrandefrihetsgrundlagen och reglerna om bland annat reklam i radio- och tv-lagen på samma sätt som traditionella tv-sändningar gör.

Vilka sändningar ska inte registreras?

Sändningar som inte stämmer in på de kategorierna som nämns ovan behöver inte registreras. Kravet på registrering gäller heller inte filer som kan laddas ned. Dessa kan istället om fattas av reglerna om databasanmälan, förutsatt det är ett massmedieföretag som står bakom sändningarna, samt reglerna för beställ-tv.

Ansvarig utgivare

Om du har en webbsändning som måste registreras måste du även utse en ansvarig utgivare och anmäla denne till oss. Utgivaren är juridiskt ansvarig om yttrandefrihetsbrott, till exempel hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpning, begås under sändning.

Läs mer om utgivarens ansvar här

Mail
LinkedIn
Senast uppdaterad 2020-04-23