Om du är personligt berörd
Om du själv känner dig utpekad i ett program, vill få bemöta kritik eller anser att programmet utgjorde ett intrång i ditt privatliv, kan du vända dig till granskningsnämnden, programbolaget eller anmäla det till Medieombudsmannen. Här förklarar vi när du bör göra vad.
Om du vill få bemöta kritik
Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion har ett krav på opartiskhet i sitt sändningstillstånd. Det innebär bland annat att en person som blir klart utpekad och kritiserad ska få möjlighet att bemöta kritiken. Om du tycker att du borde få bemöta kritik kan du vända dig direkt till programföretaget i fråga. Om dina önskemål inte uppfylls kan du anmäla inslaget till granskningsnämnden. Anser du samtidigt att du drabbats av en publicitetsskada för att ditt privatliv har kränkts bör du istället vända dig till Medieombudsmannen.
Om du personligen blivit kränkt och utpekad
Det är Medieombudsmannen som prövar frågan om intrång i privatliv och därför ska du vända dig dit. Det är du som berörd person som kan göra en anmälan. Anmäler du åt någon annan ska du bifoga ett skriftligt medgivande från den berörda personen.
Kränkningar på internet prövas av Medieombudsmannen
Känner du dig personligen kränkt eller utpekad av något som publicerats eller sänts på internet ska du anmäla publiceringen till Medieombudsmannen. Granskningsnämnden prövar inte innehåll på internet mot privatlivsbestämmelsen.
Privatlivsbestämmelsen - prövas nu av MO
Från 1 januari 2021 är det Medieombudsmannen som prövar frågan om intrång i privatlivet för sändningar i Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Från 1 februari 2021 gäller detta även för C More och TV4:s kanaler. Från 1 mars 2022 gäller detta även Viaplays kanaler såsom TV3, TV6, TV8 och TV10. (Den 27 maj 2022 bytte Nent Group namn till Viaplay Group.)

Om du vill få bemöta kritik eller få en uppgift rättad kan du först kontakta programföretagen.

Du kan bara anmäla kanaler som sänder från Sverige. Läs mer om vilka dessa är här.